SEARCH.CRYSTAL.cz

060 Poříčany - Sadská - Nymburk [ Železniční trať ]

Železniční trať Poříčany – Nymburk je jednokolejná elektrizovaná trať, část celostátní dráhy. Vede z Poříčan přes Sadskou a Nymburk město do Nymburka hl. n. V jízdním řádu pro cestující je uváděna pod označením 060 a je po ní vedena linka integrované dopravy S12.

Úsek Poříčany - Sadská

List povolení Františka Josefa Prvního ze dne 21.spna 1881 daný společnosti priv. Rakouské železnice státní ku stavbě a užívání železnice místní z Poříčan do Sadské.Koncesionáři zavazují se, že počnou stavěti ihned a dokonají stavbu i zavedou veřejnou jízdu do konce roku 1882. Dráhu vlastnila a provozovala Rakouská společnost státní dráhy od července 1882.

Úsek Sadská - Nymburk

Listina o koncessi ze dne 11. března 1883 byla vydána ke stavbě a provozování lokomotivní železnice, která budiž zřízena jako místní dráha o rozchodu pravidelném, ze stanice Sadské do Nymburka. Koncesionář se zavazuje, že povolenou železnici počne ihned stavěti a ji nejdéle do 31. prosince 1883 postaví a pravidelnou vozbu po ní provozovati. Dráhu vlastnila a provozovala Rakouská společnost státní dráhy od srpna 1883 do Nymburka město, v roce 1896 byla trať protažena až do Nymburka hlavní nádraží. [zdroj]

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Železniční trať
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 16.12.2021 v 20:34 hodin