SEARCH.CRYSTAL.cz

Skladování lahvových vín [ Vinařství ]

Skladování lahvových vín

1/ Révové víno určené k uvádění do oběhu smí být skladováno jen v temných prostorách bez přímého denního světla, při teplotách od 6 do 15 ° Celsia. Tyto místnosti by měly být pokud možno čisté, suché spoře osvětlené. Nikdy se nemá víno skladovat na přímém slunečním světle.

2/ Révové víno při skladování v nádobách i lahvích musí být řádně označeno, aby nemohlo dojít k nežádoucí záměně a vždy bylo možné prokázat původ a jedinečnost révového vína.

Pozn. Povinnost skladovat víno za stanovených podmínek se vztahuje na celý reprodukční proces vína, tj. od skladů výrobce až po sklady velkoobchodu i maloobchodu.

Láhve uzavřené korkovými zátkami je nutno skladovat naležato, aby korek zůstal stále vlhký. Pokud skladujeme láhve uzavřené korkovými zátkami na stojato , korek vysychá a vzniklými póry může do láhve vnikat, zvláště při změnách teplot, vzduch, který působí nepříznivě na jakost vína a může zavinit i infikování vína octovými bakteriemi.

Láhve uzavřené umělými polyetylenovými zátkami je možno skladovat i na stojato.

Teplota při skladování vína nemá kolísat. Láhve se při skladování mají ponechat v klidu, aby se zbytečně nenarušovaly vazby jemných buketních látek.

V zásadě se nemají láhve s vínem skladovat při teplotě nad 15 ° Celsia a nemají se zbytečně přemisťovat. Přírodní víno se nesmí ponechávat v načaté láhvi. Přístup vzdušného kyslíku způsobuje tzv. zvětrávání vína, vyznačující se tvorbou vyššího obsahu aldehydů a zhoršováním chuti a barvy vína. Po určité době, závisející i na teplotě skladování, se začne víno kalit a často i zoctovatí.

U dezertních a kořeněných vín toto nebezpečí, dík vyššímu obsahu alkoholu a cukru, bezprostředně nehrozí, a tak je možno vychutnávat tato vína postupně i z načaté láhve.

Rozhodně bychom neměli kupovat v obchodech láhvové víno nechráněné při uložení před vyššími teplotami a silným osvětlením, o uložení na přímém slunci ani nemluvě.

Použitá literatura:
Citace z vinařského zákona / 115 Zákon ze dne 26. května 1995 o vinohradnictví a vinařství .../. Konkrétně se jedná o § 16.
L. Semerád

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.ahaho.cz
Typ záznamu: Vinařství
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 24.02.2005 v 10:01 hodin