SEARCH.CRYSTAL.cz

Poutní místo Dobrá voda u Horní Stropnice [ Poutní místo ]

Poutní kostel Panny Marie Dobré rady

Už na počátku 16. století byly známy léčivé účinky radioaktivní vody vyvěrající z pramene na úbočí Novohradských hor nedaleko jejich nejvyššího vrcholu Vysoké. Vilém z Rožmberk zde založil lázně Hojná Voda.
Kaple sv. Anny z roku 1553, později rozšířená na kostel, byla však roku 1959 zbořena. Lázně Hojná Voda prakticky zanikly v konkurenci navštěvovanějšího pramene v Dobré Vodě, ležící asi 1,5 km na sever při příjezdové cestě z Horní Stropnice. Zde nechal K. A. Buquoy, sídlící na zámku v nedalekých Nových Hradech, vystavět roku 1708 - 1715 na místě starší kaple nad pramenem poutní kostel Panny Marie Dobré rady. Architekt sice není znám, pojetí stavby však svědčí přinejmenším o silném vlivu soudobých staveb Kryštofa Dientzenhofera.
Centrální loď na půdorysu kombinace elipsy a obdélníka zaklenutá kupolí s lucernou je umístěná mezi dvěma věžemi. Tímto nezvyklým uspořádáním "na šířku" vzniklo mohutné průčelí , jehož monumentalitu ještě stupňuje kamenná terasa s dvojramenným schodištěm, balustrádami a sochařskou výzdobou. V této podestě je umístěna kaple s pramenem.
Kostel obklopuje ambit s nárožními kaplemi uzavírající úzké nádvoří a budova barokní fary. Velkolepé průčelí kostela v lesích na úbočí hory je pohledovou dominantou rozlehlé roviny. Terasa před kostelem naopak poskytuje jediněčný výhled.




Literatura:

60 POUTNÍCH MÍST do kapsy
Petr Dvořáček
Ingrid Hanzlíková

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Poutní místo
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 05.01.2005 v 08:03 hodin