SEARCH.CRYSTAL.cz

Bývalý areál myslivny [ Stavební památka ]

Bývalý areál myslivny, barokního domku se zbytky městského opevnění, koníren a vrchnostenských kanceláří

Málokdo z návštěvníků našeho města si při pohledu na městskou tržnici uvědomuje, že jde o bývalou hospodářskou budovu patřící k zámku, která byla využívána jako konírny. Přilehlá jednopatrová čtyřkřídlá budova, která je poznamenaná vícečetnými přestavbami, je dnes sídlem mnoha obchodů a organizací, představuje bývalé sídlo správy nosticovského panství. Oba dva objekty pocházejí z 19. století a po různých účelových přestavbách v minulosti i v současnosti nemají velkou uměleckou hodnotu.
Naproti tržnici stojící budova myslivny je propojena s objektem tržnice branou s kovanou mříží, která navazuje na ohradní zeď dnešního dvora. Tento objekt z 18. století je v současné době sídlem ředitelství Okresního muzea a knihovny v Sokolově. V minulosti sloužil jako sídlo správy nosticovských lesů.

Za objektem myslivny se nachází poslední zbytek městského opevnění Sokolova - zeď a část hranolové věže ze 16. století, zbudované z lomového zdiva. Vše je však dnes ukryto před zraky kolemjdoucích pod novodobými omítkami.

Poslední budovou v popisovaném areálu je barokní domek s mansardovou střechou z 18. století. Původně sloužil jako obydlí zahradníka, ale později býval využíván pro pobyt vychovatelů dětí hraběcí rodiny Nosticů. Jako nejznámější vychovatelé a učitelé zde působili při výchově čtyř synů hraběte Františka Antonína Nostice (1725-1794) historik a jazykovědec Josef Dobrovský (1753-1829) a historik a národní buditel František Martin Pelcl (1734-1801).

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.mu-sokolov.cz
Typ záznamu: Stavební památka
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 06.10.2004 v 10:15 hodin