SEARCH.CRYSTAL.cz

Víno a vinařství v oblasti Lednicko-valtický areál [ Vinařství ]

ZA VÍNEM NA JIŽNÍ MORAVU

Ne náhodou má Jihomoravský kraj ve svém znaku zlatý vinný hrozen. Na území kraje je soustředěno více než 90 procent vinic České republiky. Stejně jako v minulosti, také dnes líbezná jihomoravská krajina a její jedinečné přírodní podmínky vtiskují jihomoravským vínům nesmazatelný charakter. Svéráznost zdejších vín je hlavním předpokladem pro trvalý zájem o jejich jedinečnost v nepřeberném množství ostatních jakostních vín.

Vinařská kultura je významným fenoménem tohoto regionu. Není to však jediné, čím je kraj přitažlivý.
Na území kraje najdete velkou řadu významných a architektonicky zajímavých památek, z nichž Lednicko-valtický areál se svými zámky a dalšími salety a také funkcionalistická vila Tugendhat v Brně jsou na seznamu památek UNESCO. Jako v pohádce se budete cítit na hradě Pernštejnu. Od každodenních starostí si příjemně odpočinete ve svěžím přírodním prostředí Národního parku Podyjí, biosférické rezervaci Pálava (UNESCO), Bílé Karpaty (UNESCO) a na dalších malebných místech. Jednou z ekologicky nejčistších oblastí České republiky je Moravský kras ležící severně od Brna. Tato chráněná krajinná oblast s více než tisícem jeskyní je jednou z nejvýznamnějších krasových oblastí ve střední Evropě.

S vinařskými oblastmi velmi úzce souvisí stále živé lidové tradice, pestrá paleta dochovaných lidových krojů, tanců a písní, z nichž mnohé pojednávají právě o víně. Jak také ne, vždyť u vína se zpívá nejlépe. A tak přijměte naše srdečné pozvání na jižní Moravu na oslavy vína nebo do četných sklepů a vinoték. Každý, kdo navštíví kraj v období vinobraní, zarážení hory a burčákových slavností, bude moci nejen víno degustovat, ale vybrané vzorky si odnést s sebou.

ZDROJ:
TRAVELPROFI

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz
Typ záznamu: Vinařství
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 26.09.2004 v 21:44 hodin